Ev

Yabancılara Ev Satışı Prosedürü Nasıl İşler?

Yabancılara ev satış işlemini gerçekleştirmek adına ilgili Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden randevu alınması gerekir. Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den en satın almaları mümkündür. Fakat bunun için belli şartlar vardır. Bu şartların yerine getirilmesi dahilinde yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den ev almaları mümkündür. 

Yabancılara Ev Nasıl Satılır?

Gayrimenkul ve konut alacak yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ikamet etmelerini gerek yoktur. Yani belli bir ikamet izinlerinin bulunmasına ihtiyaç yoktur. Yabancıya konut satışı yapabilmek için ilgili yasal sınırlamalar ve uyulması gereken hususlar aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Yasak bölgelerde yabancıların gayrimenkul alması söz konusu değildir.
  • Askeri ve güvenlik bölgeleri haricinde satın alınacak ilgili mevzuatlar Tapu Müdürlüğü tarafından soruşturulup uygun olup olmadığına dair bir yanıt alınması söz konusudur.
  • İlgili kişinin ülkeden en fazla 30 hektara kadar mülk sahibi olması sınırı vardır. 
  • Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul ve halk edinme konusunda yapacakları işlemleri Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri ve Konsolosluklarından detaylı şekilde bilgi almaları ve Tapu ve Kadastro genel Müdürlüğü’nün içerisinde bulunan yabancı işler dairesi başkanlığı ile iletişimde olması gerekir.

Yurt dışından ev almak ve bu yeri Türkiye’den almak isteyen yabancıların bu hususlara uyması ve ilgili belgeleri hazırlaması gerekir. İlgili belgelerde geçen uyruk merak konusudur. Belgede uyruk ne yazılır yada uyruk ne demek diye merak edenlere şu şekilde yanıt vermek mümkündür. Uyruk bir kişinin bağlı olduğu devlet ile ilişkisidir. 

Uyruk nedir satın alma işlemlerinde uyruk ilgili tapu belgesine yazılır mı gibi sorulara evet yanıtını vermek mümkündür. Tapu senedi ve tapu bilgilerinin yazdığı kağıtta uyruk bilgisi de bulunur. 

Yabancı kişiler için yurt dışından ev almak ve bunlarla ilgili prosedür nedir diye merak eden kişilere ilgili ev satış işlemleri ile ilişkili durumlar aşağıdaki başlıkta yer alır.

Yabancılara Ev Satış İşlemleri Nelerdir?

Yabancılara Ev Satış İşlemleri Nelerdir?

Yabancı uyruklu kişilerin ev satışı için ilgili sözleşmeler ve tapu sicil müdürlüğünden yapılmış olan satış vaadi sözleşmeleri sonucunda işlemlerin bir kısmı halledilmiş olur. Yabancı kişiye ev satışı yapabilmek için tapu müdürlüğüne ön başvuruda bulunarak gerekli belgelerin hazırlanması gerekir.

Yabancıların Ev Alırken Karşılaşabileceği Kanuni Sınırlamalar Nelerdir?

Askeri ve özel bölge olarak sınırlandırılmış yerlerden gayrimenkul ya da konut almak mümkün değildir. Ek olarak askeri ve güvenlik bölgelerine yakın ve tehdit oluşturabilecek alanlarda bu kapsamın içindedir. 

Satın alma işlemleri için Tapu Müdürlüğüne başvurmak gerekir. Ardından ilgili satışını gerçekleştirip gerçekleştirilmeyeceği ile ilgili araştırma yapılması sonucunda ancak satış işlemleri gerçekleştirilir.  

Yabancılara konut satışı adına şartlardan olan 30 hektarlık alan dışı başka alan satışı söz konusu değildir. 

Yabancılara Ev Satmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yabancılar için gerekli belgeler aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Gayrimenkul tapusu, pasaport veya kimlik belgesi
  • Zorunlu deprem sigortası 
  • Gayrimenkul değerlendirme raporu
  • Emlak rayiç belgesi

Yabancılara Ev Satmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yabancılara ev satarken bilinmesi gereken husus ilgili bazı ücretlerin olmasıdır. Bu konu hakkında hukuki danışmanlık almak kişilerin sonradan başına gelebilecek problemlerin önüne geçer. Ayrıca harç ve benzeri ödeneklerin ödenip kısa süre içerisinde sürecin sonlanması için de gerekli olabilir.

Yabancılara Ev Satışı Kaç Gün Sürmektedir?

Yabancılara Ev Satışı Kaç Gün Sürmektedir?

Pek çok kişi satış ne demek yabancılara ev satışı ortalama kaç gün sürer gibi soruları aklına getirir. Ev satış işlemi ortalama olarak 2 ila 3 gün sürer. Yabancıdan türkü ev satışı da aynı süre içerisinde gerçekleşir.

Hangi Ülke Vatandaşları Türkiye’den Ev Alabilir?

Türkiye’den ev alabilen yabancı uyruklu kişilerin listesi aşağıda yer alır. 

  • Almanya, Fransa, Dominik
  • Bangladeş, Pakistan, Arabistan
  • Çin, Nijerya, Portekiz
  • Senegal, İspanya, 

Hangi Ülke Vatandaşlarının Türkiye’den Ev Alması Sınırlandırılmıştır?

İran vatandaşlarının Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ev almaları söz konusu değildir. Ek olarak Suriyeli vatandaşların da Türkiye’den taşınmaz almaları kanunen yasaktır.

Sık Sorulan Sorular

Yabancılara Konut Satışı Nasıl yapılır?

Tapu müdürlüklerine yapılan ön başvuru sonrasında ilgili belgelerin hazırlanması ile ve kişinin detaylı şekilde incelenmesi sonucunda 2-3 gün içerisinde ev satışı gerçekleşir.

Yabancılar Tapu Harcı Öder Mi?

Yabancılar için tapu harcını ödemek gerekir. Yabancı ya da tüzel kişi olması ilgili tapu harcı oranını değiştirmez.

Yabancılar Nasıl Ev Satın Alabilir?

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ikamet etmesini gerek duymadan ilgili gayrimenkulleri almaları söz konusudur. İlgili belgelerin hazırlanması ve tapu müdürlüğüne bağlı olan ilgili bölge müdürlüklerine gidilerek ön başvuruda bulunup ilgili prosedürleri ve şartların oluşturulması yeterlidir.

Yabancılara Konut Satışı Yüzde Kaç?

Türkiye’de yabancılara karşı yapılan konut satışları 2023 yılından bir önceki yıla göre %48,1 oranında mevcut bir düşüş söz konusudur.

Yabancılara Ne Kadar Toprak Satılabilir?

Kanuni olarak yabancılara 30 hektardan fazla yer satışı yapılması söz konusu değildir. Bu miktar dahilinde yabancılara arsa konut gibi gayrimenkul taşınmazlarına satmak mümkündür.

Yabancılara Ev Satışı Yasaklandı Mı?

Yabancılara ev satışının yasaklanmadığını söylemek mümkündür. Fakat istisnai olarak Türkiye’nin güvenliği açısından İran bölgesinde yaşayan kişilerin Güneydoğu Anadolu ya da Doğu Anadolu bölgelerinde tapu arazi ve benzeri taşınmazları almaları yasaktır. Ek olarak Suriye göçmeni kişilerin Türkiye’den arsa arazi tapu almaları yasaktır. Türkiye için tehlike oluşturabilecek yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den ev satışı ve arsa satışını yapmaları mümkün değildir.

Nerelerde Yabancılara Ev Satışı Yasak?

Yabancılara askeri alan ve korunması gereken özel güvenlikli alanlar haricinde uygun görülen gayrimenkul ve arsa alanlarını satmak mümkündür. Askeri alanların yakınlarında olan araziler de tehlikeye mahal verdiğinden dolayı araştırma sonucunda satısı söz konusudur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu