Ev

Evin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

Evin metrekaresini ölçmek için örnek olarak dikdörtgen gibi köşeli odanın metrekaresini ölçmek için 2 duvarın uzunluğunu ölçüp birbiriyle çarparak sonucu not etmek gerekir. Evin bütün odalarına banyo ve mutfak dahil olmak üzere bütün alanlarını ölçüp notları kaydettikten sonra ilgili notları birbiriyle toplayıp evin net metrekare bilgisini öğrenmek mümkündür.

Metrekare hesaplama basit haliyle bu şekilde yapılır. Metrekare evin sahip olduğu büyüklük bazında bu cins ile ifade edilir. M2 hesaplama her bir odanın metrekaresini ölçüp toplayarak bulunur.  Banyo ve mutfakta ölçme dahil edilerek her bir odanın metrekaresi ölçülüp toplanır. Bu en basit şekilde evin metrekaresini ölçmek olarak pek çok kişi tarafından kullanılır. 

Brütten net hesaplama yada metrekare net nasıl hesaplanır gibi sorular pek çok kişinin aklına gelir. Bunun için ilgili metrekareyi yaklaşık oran ile çarptıktan sonra elde edilen sonucu 100 ile bölmek gerekir. Bu brüt alanı ortaya çıkartacaktır. 100 metrekarelik brüt alanda metrekarelik alan çıkartıldıktan sonra da dairenin net alanı ortaya çıkacaktır. Metrekarelik alanı ölçerken kullanılan aletlerin ve diğer gereçlerin doğru ölçüm yaptığından emin olmak ve gerekirse tekrardan ölçüm yapmak gerekir. 

Net alan ve brüt alan birbirinden farklı 2 metrekarelik ölçümü ifade eder. Net metrekarelik alan evin kullanılabilir bütün alanlarını ifade ederken brüt alan evin kullanılamayan alanlarının metrekarelik adına dahil edilmemesi ile oluşan ölçüm anlamına gelir. 

Evin ya da ilgili taşınmazın net ölçümü ve brüt ölçümünü yapmak, bu ölçümü yaparken doğru aletleri kullanmak gerekir. 

Metrekare Ölçüm Nedir?

Metrekare Ölçüm Nedir?

Metrekare hesabı olarak adlandırılan hesap alan ölçü birimidir. Bu ölçü birimi sayesinde bina ve ilgili konutları daha kolay şekilde ölçmek mümkündür. Doğru ölçüm ile doğru fiyat arasında doğrusal ilişki vardır. 

Metrekare 4 kenarı olan bir karenin her bir uzunluğunun 1 metre olduğu varsayıldığında bu 1 metrekare olarak geçer. 4 metrekarelik bir alan ise 1 metrekarelik 4 adet yan yana ya da üst üste koyulmuş alan anlamına gelir.

Alanın doğrusal yüzey ölçüsü hesaplanması konusunda metrekarelik değerler kullanılır. Metrekareyi ölçümü yaparken her bir uzunluğun doğru şekilde ölçülmesi son derece önemlidir. 

Alım satım işlerinde özellikle konut ve daire alım satımında metrekarelik yüz ölçümü fiyatı doğrudan arttırıp azaltacağından ölçümün doğru şekilde yapılması ve bilirkişi huzurunda tasdiklenmesi gerekir. 

Metrekare Hesaplayıcı Kullanın!

Bina metrekare ölçüm yapılırken hesaplayıcı kullanmak oldukça alternatiftir. Kişinin Doğru ölçüm yapabilmesi için hesaplayıcı kullanması pratik ve hızlı işlem demektir.

Net Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Metre kare hesaplama her bir köşesinin toplanıp ya da kısaca dikdörtgen bir odanın bir uzun kenar bir kısa kenarını çarpıp net metrekaresini bulmak mümkündür. Brütten metrekare de aynı yöntem ile bulunur. Metre kare hesaplamasını yapmak son derece önemlidir. Oda m2 hesaplama ile bütün odaları ölçtükten sonra bütün sonuçları toplayıp net bir hesaplama yapmak mümkündür.

Metrekare nasıl hesaplanır yada net olarak m2 nasıl hesaplanır gibi sorular pek çok kişinin ilgisindedir. Bu soruya yanıt vermek için metrekarenin öncelikle bir ölçü birimi olduğunu söylemek ve el ile boyun çarpımı ile çıkan sonucun metrekaresel ifade edildiğini belirtmek gerekir.

M2 nasıl yazılır sorusu doğru hesapta doğru veri kullanmak için m² şeklinde yazılması daha doğrudur.  

Metre kare nasıl hesaplanır bu soru ev satın alacak ya da ev satışı gerçekleştirecek kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Ev satışının gerçekleşmesi ve mevcut miktarının ortalama olarak öğrenilmesi için evin metrekaresini hesaplamak gerekir.

Evin metrekaresini hesaplamak için her bir odanın ölçümünü aldıktan sonra yani her bir odanın enini ve boyunu çarptıktan sonra çıkan sonuçları topladıktan sonra evin net metrekaresi ortaya çıkar.

Metrekare Hesaplamasında Konumunuz Neden Önemlidir?

Metrekare hesaplamada konum doğru ölçüm yapabilmek adına son derece önemlidir. Metrekare ölçüm yaparken kapı girişleri kolon çıkıntı ve dolaplar gibi ekstra alanlar var ise hesaplamayı buna göre yapmak gerekir.

Dolaplı Bir Odanın Büyüklüğünü Nasıl Ölçersiniz?

Odanın uzunluğunu ve genişliğini ölçüp çarptıktan sonra ayriyeten dolapların ve kolonların mevcut ölçümleri de yapılır. Ardından metrekare bazında bu ilgili kolon ve dolap ölçümleri net hesaptan çıkartılır.

Metrekare Ölçümleri İçin Ne Öneriliyor?

Metrekare Ölçümleri Nelerdir?

Metrekare ölçümü yaparken dikkat edilmesi gereken ilk husustan biri hesaplamayı doğru şekilde yapabilmektir.

Brüt ve net farkı koyarak ve evin bütün odalarında yer alan kolon ek alan ve dolap gibi detaylı unutmamak gerekir. Brüt m2 den net m2 hesaplama yaparak doğru bir şekilde net rakamı ulaşmak mümkündür. 

Metrekare ev hesaplama için ölçüm yapan aletleri ve hesap programlarını kullanmak etkili olabilir.

Bir Mülkün Metrekaresini Bulmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

Bir mümkün metrekaresini bulabilmek için öncelikle ilgili bütün odaların metrekare ölçümünü yapmak banyo ve mutfak dahil olmak üzere bütün odaların ölçümlerini toplamak gerekir. Ardından bu ölçümden dolap kiriş kolon gibi alanları çıkartarak evin net yüz ölçümünü hesaplamak mümkündür. Bu işlem için metre kağıt ve kalem yeterli olur. 

Metrekare Hesaplaması İçin Mülk Kayıtlarını Kontrol Edin!

Metrekare hesaplaması için öncelikle ölçüm yapmadan önce mülk kayıtlarını kontrol etmek gerekir. İlgili mülk kayıtlarını kontrol ettikten sonra evin yüzölçümünü ölçebilmek amacıyla metre ile evin her bir odasının detaylı şekilde ölçülmesi ve bu ölçüm ile mülk kayıtlarında olan ölçümü karşılaştırmak gerekir. 

Bağımsız Bölüm Brüt Alanı Nedir?

Bağımsız brüt alanı içerisinde bulunan duvar kolon merdiven ve basamak gibi ilgili alanların alt kısmında kalan yerlerdir.

Bağımsız Bölüm Net Alanı Nedir?

Bağımsız bölümde duvarlar hariç bu kısımların arasında kalan alan net alan olarak ifade edilir.

Sık Sorulan Sorular

Tapuda Evin Kaç Metrekare Olduğu Yazar Mı?

Tapuda evin kaç metre olduğu yazar. Bu şekilde evin net hesabını yapmak daha kolay hale gelir. Evin satışını ve satış sonrasında alınan fiyatı aşağı yukarı tahmin edebilmek için gerekli olabilecek bu metrekare miktarı fiyatın artmasına neden olabilir. Evin yaşı, metrekarenin fazlalığı, ek dolap, klima ve benzeri durumlar söz konusu olduğunda evin satışı normalden biraz daha yükselebilir.

Evin Net M2 Balkon Dahil Mi?

Evin net metrekarelik alanına kullanılabilen iç kısımda kalan bütün alanları ifade ederek bu hususta banyo mutfak balkon teras gibi alanlarda net metrekarelik alana dahil edilir. Brüt metrekare ise duvar kalınlıkları merdiven asansör boşluğu gibi kullanılmayan alanların hesaptan çıkartılması ile beraber oluşan metrekarelik alandır. Kısaca değerlendirilmesi gerekirse net alan evin kullanılabilir bütün alanlarını ifade ederken brüt alan ise mevcut metrekareden kullanılmayan alanlarını çıkartılması ile oluşan alandır.

Daire Metre Kare Nasıl Hesaplanır?

Daire metrekare hesaplaması için öncelikle dairenin bütün odalarını en ve boy çarpımı ile detaylı şekilde brüt ve net olarak ölçmek ve ölçümleri not almak gerekir. Mutfak banyo asansör balkon teras ve benzeri pek çok alanı kullanarak en ve boy çarpımı ile detaylı şekilde ölçüp bütün notları tamamladıktan sonra net metrekarelik alanı ayrı olarak brüt metrekarelik alanı ayrı olarak hesaplamak gerekir. Brüt metrekarelik alan evin kullanılmayan asansör boşluğu merdiven altı gibi alanların metrekarelik alana dahil edilmemesi ile oluşan ölçümün adıdır. Bu ölçümde sadece kullanılan alanlar baz alınır.

Evin Brüt Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

Evin bütün odalarının mutfak banyo gibi yerlerin metrekaresini hesapladıktan sonra evin kolon kiriş merdiven altı asansör boşluğu gibi alanları ölçerek bu odaların toplam ölçümünden çıkartmak ile brüt metrekare hesaplaması yapılabilir. Gayrimenkul satın alırken projeler kapsamında net ve brüt metrekarelik alanlar ya da emlakçı aracılığıyla bulunan konutlar için ölçülen alanların doğru olması son derece önemlidir. Metrekarelik alan gayrimenkulün ya da konutun fiyatının direkt olarak artıp azalmasına neden olacağından bu hususa dikkat etmek gerekir.

Tapuda Evin Kaç Metrekare Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kapıda evin kaç metrekare olduğunu anlayabilmek için tapu senedinin üzerinde ilgili dairenin net metresinin karesi ve brüt metrekaresi artık belirtildiğini söylemek mümkündür. Fakat eski tapu kadastro ve tapu senetlerinin üzerinde net metrekare ve brüt metrekarenin yazmadığını söylemek mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu