Ev

DASK Olmadan Evimi Satabilir Miyim?

DASK olmadan tapu dairelerinde herhangi bir taşınmaz mallarının alım satım işlemlerini yapmak mümkün değildir. Ek olarak ipotek ve kiralama işlemlerinde de bu durum aynen geçerlidir. 

Bu belge sayesinde deprem esnasında ve sonrasında oluşan her türlü zararlı durum karşılanmış olur. Sigorta poliçesi kapsamında %2’lik hasarın yukarısında olan bütün deprem hasarları ve depreme bağlı gelişen doğal afetlerin oluşturduğu hasarlar karşılanır. 

Deprem esnasında oluşabilecek problemlerin ve maddi kayıpların önüne sigorta poliçesi ile geçilir. DASK diğer bir adıyla Zorunlu deprem sigortası sadece depremle ilgili değil yer kayması yangın Tsunami gibi maddi yönden binaların hasara uğramasına neden olan her bir probleme karşı geçerlidir. 

DASK Nedir, Neden Gereklidir?

DASK olarak bilinen Zorunlu deprem sigortası deprem sonucu olabilecek yangın tsunami yer kayması gibi zarar verici olaylar sonucunda maddi kayıpları önler. Poliçede belirtilen limitler kapsamında zarar nakit olarak karşılanır.  

Deprem anı ve deprem sonrasında ulaşabilecek her türlü maddi zararların önüne geçilebilmek için binalara yapılır. 

DASK’ın İçerikleri Nelerdir?

DASK’ın İçerikleri Nelerdir?

DASK’ın içerikleri deprem sonucunda olan yangınların tsunami ve yer kayması gibi doğrudan zarar verecek ve maddi kayıp oluşturacak her türlü durumdur.

Evi Satan Kişi mi Yoksa Alan Kişi mi DASK Yaptırır?

DASK’ı  tapuda kim hak sahibi ise o yaptırmak zorundadır. Kiracı ya da evi satan kişinin kendi adına yaptırmasına gerek yoktur.  DASK binanın güvenliğini sağlayabilmek amacıyla uygulanan bir sigorta dokümanıdır.  Bu dokümana sahip olabilmek için kişinin açık adresi kimlik bilgisi sigorta alacak binanın tapu bilgileri gibi önemli bilgiler ve evraklar gerekir. 

DASK için Gerekli Belgeler

DASK için gerekli evraklar aşağıda maddeler halinde yer alır. 

  • Belgeyi alacak kişinin adı adresi cep telefonu kimlik numarası gibi özel bilgileri
  • İlgili kişinin vergi kimlik numarası
  • Sigorta alınacak binanın tapu bilgileri
  • İlgili binanın hasar durumu, yapı tarzı 
  • Binanın açık adresi

DASK yaptırma ve DASK yenileme için bu belgeler yeterlidir. DASK için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra  banka şubelerine ya da sigorta acentelerine başvurarak ilgili sigortayı yaptırmak mümkündür.

Deprem sigortası nasıl yapılır sorusu pek çok kişinin aklındadır. Deprem sigortası olarak bilinen DASK için online şekilde poliçe yenileme yapılır. Bunun için ilgili sigorta acentelerine başvurmak yeterlidir.

DASK muafiyeti yoktur ne demek? Bu soru deprem sigortası ile alakalı sıklıkla akla gelen sorulardan biridir. Sigorta yaptırmadan önce detaylı şekilde bilgi edinmek isteyen kişilerin aklına gelen bu soruya yanıt olarak sorunu deprem sigortasının işleyişini anlatmak gerekirse sigorta kapsamında her bir hasar için %2 muafiyet uygulanır. Poliçe bedelinin %2’sini aşmayan maddi hasarlar için ilgili hasarları sigorta karşılamamaktadır.  

DASK yani Zorunlu deprem sigortası deprem ve deprem sonrasında oluşabilecek bütün faaliyetleri maddi anlamda daha güvenceli hale getiren anlaşmalı bir dokümandır. 

Ev Satılınca DASK İptal Edilir mi?

 Ev satınca DASK’ın iptal edilmesi gerekir. Yeni ev alan kişi kendi adına yeni bir deprem sigorta poliçesini düzenlemesi gerekir. Satan kişi poliçenin iptali sonrasında mevcut tutarı sigorta şirketinden direkt olarak talep eder. 

DASK ne kadar öder?  Bu soruya genel bir yanıt vermek gerekirse az hasarlı binalar için polise bedelinin %15’i orta hasarla binalar için ise ilgili kalite bedelinin %50’si ödenir.

Ev Satarken DASK Zorunlu Mu?

Ev Satarken DASK Zorunlu Mu?

Sadece ev satarken değil elektrik su aboneliklerini alırken yeni konut alımları söz konusu olurken ve ev satışında ilgili tapu tescil belgeleri arasında bu belgenin de olması zorunludur. Deprem sigortası zorunlu mu yada DASK yenileme numarası nedir gibi sorular pek çok kişinin dikkatini çeker. DASK yenileme numarasını öğrenebilmek için ALO DASK 125 numaralı hattı aramak yeterlidir. T.C kimlik numarası ve adres bilgileriyle DASK yenileme numarasını öğrenmek mümkündür.

Hangi Binalara DASK Yaptırılmaz?

Köy gibi yerleşim alanlarında bulunan binalarda ve mesken olarak kullanılmayıp yıkım emri almış binalarda bu belgeye ihtiyaç yoktur. 

Ruhsatsız ya da Tapusuz Eve DASK Yaptırılırsa Ne Olur?

Ruhsatı olmayan binalar kaçak statüsüne girdiğinden dolayı DASK doğrudan yaptırılamaz. Bu konuya ek olarak tapusu olmayan ev için kişinin ev hakkında hak iddia etmesi mümkün değildir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda tapusuz ev için DASK poliçesi hiçbir koşulda kesilemez.

DASK zorunlu mu sorusuna evet yanıtını vermek mümkündür. Tapu devir işlemlerinde ev satın alırken kiralarken ve elektrik su doğalgaz gibi abonelikleri kişi üzerine alırken bu belgeyi yaptırması zorunludur.

Tapu Devrinde Hangi Mülkler İçin DASK Şarttır?

DASK yaptırmada sadece ilgili konutlar değil binaların içerisinde bulunan her türlü iş yeri ve büro gibi bağımsız bölümlerinde bu belgeyi yaptırması zorunludur. Özel mülkiyete ait taşınmaz ve üzerinde mesken bulunan binaların içinde olan ticarethanelerin de aynı şekilde Bu belgeyi yaptırması zorunludur.

DASK Olmadan Ev Satışı Yapmak Mümkün mü?

DASK yani deprem sigortası olmadan herhangi bir mülkün satışı söz konusu değildir. Bu nedenle pek çok kişi en ucuz DASK yapan banka nedir yada DASK sigortası nasıl yapılır gibi soruları aklına getirir. 

DASK poliçe yenileme yada baştan oluşturma gibi işlemler için ilgili bankalara başvuruda bulunarak ve ya detaylı bilgi alarak bankaları karşılaştırmak mantıklı bir çözümdür. Ek olarak ilgili sigorta şirketlerine de bu belgeyi almak için başvuruda bulunulabilir. 

Poliçenizi Yenilemeyi Unutmayın!

DASK poliçesini yenilemek sonradan oluşacak idari para cezalarının önüne geçer. Ek olarak deprem sonrasında oluşan her türlü doğal felaket için bina maddi olarak daha güvence altında olur. 

DASK sigortası yaptırma depremde oluşan maddi zarara uğratacak durumların kontrol altına alınmasını mümkün hale getirir.

Tapu Devrinde Hangi Mülkler İçin DASK İstenir?

Tapu devrinde konut iş yeri özel mülkiyete ait olan yerlere dikilmiş binaların içinde bulunan her türlü ticarethanelerin de aynı şekilde DASK yaptırması istenir. 

Sık Sorulan Sorular

Satış Yaparken DASK Zorunlu Mu?

DASK yaptırmak satış yaparken de bir bina yada işyeri satın alırken de ilgili ticarethane ve konutları kiralarken de zorunludur.

DASK Yoksa Ne Olacak?

DASK yoksa ilgili binada ya da konutta kişi evine su doğalgaz ve elektrik gibi abonelikleri alması mümkün değildir. Ek olarak devletin sunmuş olduğu konut kredileri alınması ve depremde ilgili binanın zarar görmesi ile yapılan inceleme sonunda herhangi bir yardımın yapılması da söz konusu değildir.

DASK Olmazsa Ne Olur?

Olası bir deprem sonrasında oluşan bütün zararları kişi kendi cebinden karşılamak zorundadır. Ek olarak ilgili bina ve konut elektrik su gibi aboneliklerin açılması söz konusu değildir. Ek olarak DASK’ı olmayan bir binanın tamamı ile zarar görmesi durumunda devletin yaptıracağı yeni binaya ilişkin kişinin hak sahibi olması mümkün değildir.

Ev Satılınca DASK İptal Olur Mu?

DASK yapma zorunluluğunu her bina ve konutta vardır. Konut ev ya da bina satışı söz konusu olduğunda nasıl iptali olur. Evi satan kişi dakika iptal ettikten sonra ilgili poliçe miktarının sözleşmeli olduğu sigorta acentesi ya da bankadan alabilir.

Ev Satarken DASK Kim Yapar?

Tapu ve devre mülk işlemleri esnasında Bu belgeyi alabilmek için ilgili sigorta acentelerinden ya da bankalarda yaptırmak mümkündür.

Ev Alım Satımında DASK Kim Öder?

Ev satın alımı esnasında DASK ücretini tapu kimin üzerine olacaksa o öder. Evi satan kişi üzerine olan DASK poliçesinin miktarı kadar bağlı olduğu bankaya da sigorta acentesinden ilgili miktarı alabilir.

100 m2 ev DASK ne kadar?

100 m²’lik bir evde DASK ne kadar diye merak edenlere yanıt vermek adına ücret ve metrekare değerinin çarpılması sonucunda çıkan miktarın DASK miktarı olduğunu söylemek mümkündür. Örnek olarak verilecek olursa 100 metrekarelik bir yerde sigorta bedeli ortalama 6000 TL ise 6.000 ile 100’ün çarpımı sonucu olarak 600 bin TL DASK miktarıdır.

E Devlet Üzerinden DASK Yapılır Mı?

DASK poliçe indir yada DASK e-devlet üzerinden yapılır mı gibi pek çok arama internette dolanır. E-devlet üzerinden DASK yapılamamaktadır. Gördes şirketleri ya da özel bankalar aracılığı ile düzenlenmiş olan bu sigorta poliçeleri sadece e-devlet üzerinden sorgulanabilir. Aksi takdirde poliçeyi yenilemek ya da baştan yaptırmak için ilgili acentelere ya da bankalara başvurmak gerekir. E-devlet üzerinden poliçe görüntülenebilmesi için e-devlet şifresi ile kimlik numarasına ihtiyaç vardır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu