Ev

Ev Satarken Ortaya Çıkan Masraflar Nelerdir?

Ev satarken ortaya çıkan masraflar satın alım sürecinde hem alıcıyı hem de satıcıyı kapsar. Bu masraflar genellikle evi daha hızlı şekilde satarak yada evin değerini arttırarak maddi kazanç elde etmek amacıyla yapılır. 

Ev satarken ortaya çıkan masraflarda satıcı maddi yetersizliklerden dolayı ilgili meblağ ödeyemiyor ise alıcı tarafından bu masraflar karşılanıp satış bedelinden düşülerek anlaşma sağlanabilir. 

Potansiyel Masraf: Tadilat Giderleri

Potansiyel Masraf: Tadilat Giderleri

Evet hızlı şekilde satabilmek için herhangi bir tadilat masrafının olmaması gerekir. Ek olarak rutubetlenmiş duvarlar eskiyip solmuş mermerler ve mutfak dolapları evin değerini doğrudan düşürür ve tadilat giderleri kapsamında evin satış hızı düşer.

Ev satışından önce olabildiğince eskimiş bir rutubetlenmiş duvarların ve mermerlerin tadilat edilmesi gerekir. 

Tapu İşlemleri Masrafları

Pek çok kişi tapu masrafları ne kadar ya da ev tapusu ne kadar gibi soruları aklına getirir. Tapu işlemi masraflarından biri olan harç tapu fiyatları  %2 %2 şeklinde toplamda %4 olanında hem alıcıdan hem de satıcıdan hard kesilir. Satıcı ile anlaşma yapıldığı takdirde bazı durumlarda sadece alıcı tapu harcını öder. Bazı durumlarda ise bu tam tersi olur. 

Tapu Harcını Kim Öder?

Alıcı ve satıcı kişiler anlaşma yaptığı takdirde %4’lük her kesintisini ister ikişer ikişer şeklinde yarı yarıya öder isterse satıcı alıcının ya da alıcı satıcının harç miktarını öder. 

Ev satış vergisi de satış esnasında ödenmesi gereken vergi türlerinden biridir. 

Gelir Vergisi de Masraf Kalemlerinden Biri Olabilir!

Ev alım satım vergisi ev satarken ortaya çıkan masraflardan biridir. Eğer kişi almış olduğu konu ki 5 yıl içerisinde satacak ise gelir vergisi ödemesi şarttır. Ev alım satım vergisi oranı alış ve satış fiyatı arasında yer alan ilgili farka göre %35 oranında olabilir. Evin gerçek bedelini yansıtılması alım satım yaparken önemli hususlardan biridir. 

Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır? Devlet ev satışı nedir? Bu tarz sorular ev satışı söz konusu olduğunda akla sıklıkla gelir. Bu sorulara yanıt olarak ilk önce tapu harcı hesaplamanın katsayı ve döner sermaye hizmet verilerinin çarpılarak ödenecek tutarın hesaplanması cevabı verilebilir. 

Örnek olarak verilecek olursa İstanbul katsayısı 2,5’tir. Döner sermaye hizmet bedelinin ise 822 TL olduğunu söylemek mümkündür. Bu iki rakamın çarpılması ile birlikte 2.055 TL gibi bir ücretin çıktığı her bir şehrin katsayısı birbirinden farklıdır. Doğru hesaplama yapabilmek için ki kendi il ve ilçesine göre ilgili kat sayısını öğrenmesi gerekir. Bu çarpımı yapabilmek için kişi Tabu ve kadastro Genel Müdürlüğü sitesinden  ilgili kendi şehrine ait katsayıyı bulabilir.

Tarla tapu harcı hesaplama da merak edilen ve sıklıkla hesaplanan harçlardan biridir. Tapu masrafı hesaplama yada tarla topu harcı hesaplama yapmak için önceki satış bedelinin %2’sini hesaplamak gerekir. Örnek olarak verilecek olursa 500.000 TL’ye satılmış olan bir gayrimenkul ya da konut için ödenecek tutar için tutarı %2 ile çarpmak gerekir. Ardından sonuç 10.000 TL olacaktır. 500 bin TL’ye satılan bir gayrimenkul için harç 10.000 TL olacaktır.

Noter Giderleri

Noter Giderleri

İlgili noter giderleri de ev satışı için ek masrafları dönüşür. Evi satacak ev sahibinin sağlık ya da farklı sebeplerden dolayı satış esnasında bulunamayacak ise vekaletname usulü ile bir başka kişi satışı gerçekleştirebilir.

Evin Potansiyel Eski Borçları

Evin faizli eski borçları da satış esnasında ortaya çıkan masraflardan biridir. Satış öncesinde bu borçları ödemek ya da satış esnasında bu borçları satış bedelinden düşmek mantıklı olabilir. Evi satın alan kişi ile satıcının anlaşması neticesinde her iki durum da yapılabilir. 

Gayrimenkul Danışmanı Hizmet Bedeli

Gayrimenkul danışmanı hizmeti bedelinin arsa konut iş yeri gibi çeşitli gayrimenkullerde aynı olduğunu söylemek mümkündür. Taşınmaz söz konusu olduğunda ise %2 %2 şeklinde hem alıcıdan hem satıcıdan toplamda %4 oranında komisyon ve ek olarak bu komisyonun %18 kadar KDV ücreti ile hizmet bedeli söz konusu olur. 

Tapu harcı yüzde kaç olur merak edenlere yanıt olarak hem alıcıdan hem satıcıdan %2 %2 oranında toplamda yüzü 4 oranında harç kesilir.

Sık Sorulan Sorular

Ev Satarken Ne Kadar Masraf Çıkar?

Genel olarak değerlendirilecek olursa ev satarken tadilat giderleri tapu işlem masrafı ve gelir vergisi gibi pek çok konu masraf çıkartabilir. Ek olarak noter gideri ve evin eski belediye masrafları da ev satarken ortaya çıkacak potansiyel masraflardan biridir.

1 Milyonluk Evin Tapu Masrafı Ne Kadar Tutar?

Ev tapu masrafı için 2 milyonluk evin tapu masrafı ne kadar tutar diye merak edenlere yanıt olarak öncelikle 2 milyon TL’yi %2 ile çarpmak gerekir. Çıkan sonuç evin tapu masrafıdır.

Ev Satarken Hangi Vergiler Var?

Ev satışında olan vergilerden ilki hem satıcıdan hem alıcıdan alınan ev satış harcıdır. Gelir vergisi ve ev satış vergisi de buna dahildir. Ek olarak noter giderleri de vergiler kapsamında harcanan miktarlara eklenebilir.

Tapu Satış Masrafları Nelerdir?

Tapu satışı masrafları olarak ilk önce evin tadilatları sonrasında tapu İşlem masrafları ve gelir vergisi sıralanabilir.

Aile İçi Tapu Devir Ücreti Ne Kadar?

Beyan edilen ilgili satış bedelini %4’ü kadar tapu harcı ödenir.

Masrafsız Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Masrafsız sapı devri yapabilmek için öncelikle evin tabiat giderlerini halletmek ve ardından satış için ilgili gelir vergisi ve noterlik giderleri gibi giderler için karşı tarafla anlaşmak gerekir.
 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu