Ev

Emlak Vergisi Borcu Olan Ev Satılır mı?

Emlak vergisi borcu olan bir evin tapu devir işlemlerinin yaptırılması mümkün değildir. Tapu devir işlemleri öncesinde gayrimenkulün satacak kişinin bütün emlak vergilerini ödemesi gerekir. Ardından tapu devir işlemleri yapılır. Alım satım işlemlerinde ev satın alım öncesinde bütün boşlar satan kişiye aittir. Ek olarak emlak vergisi de satıcıya aittir. 

Duruma bağlı olarak emlak vergisi iktisat halinde rahat bir şekilde ödenebilir. Alım satım işlemlerinde eve ait olan önceki bütün emlak vergisi borçların ödenmiş olması gerekir. Aksi takdirde satış durdurulur. 

Emlak Vergisi Ödenmeden Tapu Devri Yapılır mı?

Emlak Vergisi Ödenmeden Tapu Devri Yapılır mı?

Emlak vergisinin ödenmemesi durumuna tapu devir işlemleri hiçbir şekilde devam etmez. Öncelikle verginin ödenmesi şartı konur. Alım satım işlemlerinde emlak vergisi borcunu ödeyen satıcı ödeme sonrasında istediği zaman gayrimenkulünü ve konutunu satabilir. 

Vergi borcu ödenmezse ne olur, vergi dairesi borcu yoktur yazısı nedir? Bu gibi sorular emlak vergisi ile alakalı kişilerin aklına gelen sıklıkla sorulan sorulardan bir kaçıdır. Vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır gibi sorulara sırasıyla cevap vermek gerekirse öncelikle vergi borcunun ödenmemesi durumunda bütün tapu devir işlemleri durdurulur. Vergi borcu yoktur yazısı güncel borç durumunu gösteren bir belgedir. Bu belge sayesinde bütün tapu devir işlemleri devam ettirilir. Bu belge sadece gerçek ve tüzel kişiler için ilgili bağlı olan vergi dairesinden alınır fakat vergi mükellefi olmayan kişiler herhangi bir vergi dairesinden bu belgeyi alabilir.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi gayrimenkul alım satım işlemlerinde son derece önemli olan bir vergi türüdür ve bu verginin ödenmesi durumunda işlemlerin gerçekleştirilmesi söz konusudur. Vergi borcu yoktur yazısı alarak ilgili işlemleri sürdürmek mümkündür. Vergi borcu yoktur yazısı gerçek ve tüzel kişiler için ilgili vergi dairelerinden bu hususu kapsamayan kişiler için ise herhangi bir vergi dairesinden alınarak işlemler yürütülür. 

Emlak vergisi nasıl ödenir? Bu sorun pek çok kişi tarafından sorulur. Emlak vergisi borcunu pek çok farklı şekilde ödemek mümkündür. İnternet üzerinden işlem yaparak ödemek ya da mülkün bağlı olmuş olduğu belediyeye başvurarak ilgili ödemeyi yapmak mümkündür. Ek olarak emlak vergisi ödeme işlemi için ilgili banka şubelerine de gidilebilir.

Borcu Yoktur Yazısı Almak Zorunlu mu?

Borcu Yoktur Yazısı Almak Zorunlu mu?

Vergi borcu yoktur yazısı alarak ilgili tapu devir işlemlerini yapmak mümkündür. İlgili vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır? Bu soruya cevap vermek gerekirse gerçek ve tüzel kişiler için bu yazıyı almak bağlı olduğuna vergi dairelerine gidilerek alınır. 

Sorumluluk Kime Aittir?

Vergi borcu ödemesi öncelikle mülkün ya da ilgili gayrimenkulün sahibine aittir. İlgili gayrimenkul sahibine ek olarak varsa intifa hakkı sahibinin ödemesi gerekir.

Alıcı Satıcıya Dava Açabilir Mi? 

Emlak vergi borcu varsa ve bu şekilde tapu devir işlemleri gerçekleştirilmişse alıcı ilgili borcu ödemekle mükellef olur. Ek olarak önceki dönemden kalan bütün faizli borçları da ödemekte yükümlü hale gelir. Böyle bir durumda alıcı borcu ödeyip ilgili tutarı satıcıdan talep ettiğinde geri alamaz ise ilgili mercilere danışarak kendi alacağını tahsil etmek amacıyla davasını açabilir.

Emlak Vergi Borcu Nasıl Sorgulanacak?

Emlak vergisi borcu e-devlet üzerinden kolay şekilde sorgulanabilir. Vergi borcu sorgulama sayfasında yer alan tapu numarası ve taşınmaz adres bilgileri gibi bilgileri girdikten sonra borcu kolay bir şekilde sorgulamak mümkündür.

Kimler Muaftır?

Emlak vergi borcundan emekliler engelli gazi ve geliri olmayan kimseler muaftır. Ek olarak şehitlerin dul ve yetimleri de bu avantajdan yararlanır. Emlak vergisi oranı indirimli şekilde uygulanan bu kimselerin sahip oldukları konutun 200 metrekareyi aşmaması ve tek konuda sahip olması gibi belli şartları bulunur. 

Sık Sorulan Sorular

Vergi Borcu Tapu Satışına Engel Mi?

Alım satım işlemlerinde eve ait bütün faizli borçların hepsinin ödenmesi gerekir. Bu borç satıcıya ait bir borçtur ve satışa engel olabilir.

Emlak Vergisi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Emlak vergisinin ödenmemesi durumunda yerel vergi daireleri ya da ilgili belediyeler kişiye ihtar ve tebligatlar göndererek son ödeme tarihinin geçmesi durumunda ise ceza oranları neticesinde cezayı yaptırımlar uygulanabilir.

Konut Satışında Emlak Vergisini Kim Öder?

Konut satışında emlak vergisini konutu satan kişi öder.

Vergi Borcu Olan Mal Satabilir Mi?

Vergi borcu olan bir kişinin ilgili borcu ödedikten sonra satış yapması gerekir. Böyle bir durumda mal sattığında ise karşı tarafın kendisine dava açması söz konusu olabilir.

Emlak Vergisi Borcu Satışa Engel Mi?

Emlak vergisi borcu satışa engeldir. Miras icra çevre mahkeme kararı ve kamulaştırma halleri kapsamı dışında olan bütün emlak vergi borcu bulunan bina ve ilgili arazilerin devri söz konusu değildir.

Vergi Borcu Varken Tapu Devri Olur Mu?

Vergi borcu varken tapu devrinin olması mümkün değildir. Tapu devri yapacak kişinin yani satıcının bu borcu mutlaka ödemesi gerekir. Bu şekilde yapılan devir işlemlerinde satın alan kişinin ilgili vergi borcunu faizleri ile birlikte ödemesi gerekir. Böyle bir durumda ilgili gayrimenkulü ya da devre mülkü alan kişi satıcıya borcu tahsil etmesi adına dava açabilir. Bütün bu uzun süren olası durumların gerçekleşmemesi için zamanında vergi borcunun ödemesini yapılması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu