Ev

Banka İpotekli Ev Nasıl Satılır?

Banka ipotekli evin satışıyla alakalı pek çok soru akıllara gelir. Bu sorulara yanıt veren yazıda ilk önce banka ipotekli evin nasıl satılacağı hakkında bilgi vermek gerekir. 

İpotekli ev satılır mı? İpotekli ev satın almanın şartları ile beraber gelişen bazı riskleri vardır. İpotekli ev satmak için öncelikle ipoteğin kaldırılması gerekir. Diğer bir yöntem ise ipotekli evin satılması durumunda satın alan kişi ve devreden kişinin anlaşma yapması gerekir. Bu anlaşmada alıcı ipoteğin kaldırılmasına ilişkin eve ödeyeceği ücret kadar krediyi kapatır ya da kredi borcunu direkt olarak devralır.  

Evi yeni sahibinin kredi taksitlerinin tamamını zamanında bankaya ödemiş olması gerekir. Tüm kredilerin bitmesinin ardından bankaya fek yazısı için başvurur ve ardından tapu devir işlemlerini gerçekleştirir.

Banka İpotekli Ev Satılır mı?

Banka İpotekli Ev Satılır mı?

Banka ipotekli evin satılması mümkündür. İpotekli evin alınması söz konusu ise ilgili borç banka tarafından yeni ev sahibine devredilir. Mevcut kalan borcun ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılır.  

İpotekli evi satmak ve satın almak ilgili özel anlaşmalar ile mümkündür. Bu özel anlaşmalar sayesinde ipotekli evin satın alınması durumunda oluşacak her türlü riskin önüne geçilmesi için gereklidir. Evi satan ve yeni alıcı tarafınca yapılan bu anlaşma her iki tarafın da sonradan oluşabilecek problemlere karşı önlem alması için önemlidir.

Kredi ile İpotekli Ev Satmak

Normal şartlarda ipotekli evin satışı pek mümkün değildir. Belirli şartlar doğrultusunda ve banka ile anlaşıldığı takdirde evin satışı gerçekleşebilir. Kredisi olan birinin satışı için öncelikle kredinin bitmesi gerekir. Ardından tıpkı devir işlemleri yapılır. Kredisi olan bir ipotekli ev satmak için ilgili kredi miktarını alacağı devretmek ve bu işlem için ilgili banka ile görüşmek gerekir.

Kredi borcu ödenmezse ne olur,  ipotekli ev satmak  için neler yapılabilir gibi sorular akıllara gelir. Bu sorulara genel yanıt olarak evin borcunun satın alan kişi tarafından karşılanması ve ödediği bedelden düşülmesi ilk yoldur. İkinci yol ise anlaşma üzerine borcu üzerine alarak borcun ödemesini düzenli olarak yapmaktadır. Mevcut borç ödenmez ise cezayı yaptırımlar uygulanır ve kredi borcu yasal takibe düşer. 

Kendi evimi ipotek edip kredi almak istiyorum gibi sorularda şık karşılaşılan sorular arasında yer alır. Evi ipotek yaptırıp kredi almak için öncelikle ilgili bankaya gelir beyanı sunmak gerekir. Ev ipotekli kredi veren bankalar ile anlaşarak ilgili başvuru sürecini başlatmak gerekir. Başvuru sürecinden sonra ilgili inceleme doğrultusunda banka ödeme planı oluşturur. İpotekli kredi ödeme planına uygun en yüksek vade sayısı 60 aydır.

Evi ipotek edip kredi çekmek ziraat bankası ve diğer seçkin bankalar ile mümkündür. İpotekli kredi veren bankalar ile iletişim kurarak kişi kendine ve çalışma hayatın uygun bir ödeme planı oluşturması gerekir. Başvuru öncesi kişi çalışmıyor faka gelir olarak kiradan gelir elde ediyor ise bunu bankaya bildirmesi gerekir. 

Ev ipotekli kredi aldıktan sonra düzenli ödemeler ile kredi notu artar ve ilerleyen zamanda ipotekli krediye ihtiyaç kalmayabilir.

İpotekli Konutu Peşin Satmak

İpotekli konutu peşin satabilmek pek mümkün değildir. Bu işlem için evi satın alacak kişinin ilgili kalan borcu nakit para ile kapatması gerekir. Kalan borcu ve ev satış tutarını bankaya yatırıp blokeli çekin alınması gerekir. Bu çek ile belirlenen süre kapsamında hesaptan para çekilmesi önlenmiş olur. 

İpotekli Ev Alınır Mı?

Ev ipotekli kredi hesaplama nasıl yapılır yada ipotekli ev almak doğru mu gibi sorular pek çok kişinin aklına gelir. Bu şekilde ev almanın riskleri vardır. Fakat bu riskleri satan ve satın alan kişiler arasında yapılan anlaşmalar ile en aza indirmek mümkündür. 

Kredi Borcum Bitmeden İpotekli Konutumu Satabilir Miyim?

Kredi borcunun bitmemesi durumunda evin satışını yapmak mümkündür.  Evin ilgili kredisinin peşin olarak satın alan tarafından ödenmesi yada borcun ilgili kişi tarafından üzerine alınması gerekir. 

İpoteğin Kaldırılması için Ne Yapılmalı?

İpoteğin kaldırılması için mevcut borcun ödenmesi gerekir. Ardından ilgili bankaya fek yazısı yazılması gerekir. 

İpotekli Ev Satın Almanın Riskleri Nelerdir?

İpotekli evin satın almanın ek maliyetler ile karşı karşıya kalınması gibi sorular doğurabileceğini unutmamak gerekir. Kredi puanı, faiz oranları ve kredi masrafları gibi durumlar ile kişi karşı karşıya gelebilir. 

Tapuda İpotekli Ev Alma Riskleri Nelerdir?

Tapuda ipotekli ev almanın ilk riski borç miktarı belirsizliğidir. Böyle bir durumda kişi için mali risk söz konusudur. İpotekli ev için ödeme öncesi tapu bilgilerini öğrenmek elzem bir durumdur. 

İpotekli Ev Takas Olur Mu?

İlgili şartlar söz konusu olduğunda ve banka ile anlaşıldığında takas söz konusudur. Fakat ancak ipotekli bir ev ipotekli bir ev ile takas edilebilir. 

Sık Sorulan Sorular

Tapuda İpotek Kaldırma Ücreti Ne Kadar?

Tapuda ipotek kaldırma ücreti 100 TL ile 500 TL arasında değişir.

Evdeki Banka İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Ödeme tamamlanması sonucu bankaya fek belgesi için başvuruda bulunulur. Bu başvuru sonrası ilgili incelemeler gerçekleştirilir ve bir kaç hafta içinde ipotek kalkar.

İpotek Fek Ücretini Kim Öder?

İpotek fek belgesi talebinde olan kişi yada ilgili kurum tarafından fek ücreti ödenir. Fek belgesi ipotek borcunun ödendiğinde dair resmi bir dokümandır.

Konut Kredisi İle Alınan Ev Nasıl Satılır?

Konut kredisi ile alınan ev ilgili borç tamamlandıktan sonra yada borcu ve evi alacak kişi ile anlaşıldıktan sonra satılır.

Banka İpoteği Ne Kadar Sürede Kalkar?

İlgili incelemeler tamamlandıktan sonra ipotek ilgili gayrimenkulden bir kaç hafta içinde kalkar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu