Ev

Ev Satışında Tahliye Süresi Ne Kadar?

Ev satışında tahliye süre nedir? Bu soru pek çok kişi tarafından sorulur. Yasal tahliye süresi ev sahibinin evi satmış olduğu tarihten itibaren 6 ay içerisinde çıkması amaçlanır. Ev satış işlemlerini tamamlayarak yeni evine geçene kadar kiracının evde kalması hakkı tanınır.

Ek olarak ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkartabilir mi sorusu da sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Böyle bir durumda öncelikle ev sahibinin başka bir evinin olup olmadığı araştırılır. Eğer ki ev sahibinin başka bir evi varsa kiracı hiçbir şekilde tahliye edemez ve o kendisi oturmak için kiracıyı zorla çıkartamaz.

 Fakat herhangi bir yerde kalacak yeri yoksa ve yaş itibariyle belli sağlık sorunları yaşıyor ise ve tanıdıkları özellikle 1 derece akrabaları ile aynı ortamda yaşamak istiyor ise durum daha farklı olabilir.

Kiracı ev sahibi arası anlaşmazlıklarda pek çok kişi taşınma izni kaç gün 2024 yılı süresince bu soru sıklıkla sorulmuştur. Bu soruya yanıt vermek maksatlı surenin 1 ila 2 gün olduğunu söylemek mümkündür. Kiracı bir yerde çalışıyor ise bu süre içerisinde taşınma işlemlerini başlatabilir.

Satılan Evi Kiracının Boşaltma Süresi

Satılan Evi Kiracının Boşaltma Süresi

Satılan ev sonucunda yeni ev sahibini kiracı tahliye etmesi için yazılı bildirim gerekir. Evin sana bir şey sonrasında ilk 1 ay içerisinde gönderilen bu yazılı bildiri sonucunda hala devam etmekte olan mevcut bir kira sözleşmesi var ise sona erdirmek adına 6 ay sonra dava açmak mümkündür.

Satın Alınan Evde Hala Kiracının Oturması

Satın alınan evde kiracı hala oturuyor ise ilgili yerlere müracaat edilerek mahkeme açılabilir. Mahkeme ortalama olarak 1 ila 2 sene sürer.  Mahkemede her iki taraf karşılıklı avukat tutar ve kendi durumlarını hukuk önünde savunarak ya da ortak bir anlaşma yoluna giderek davayı  kısa süre içerisinde sonlandırabilir. 

Kiracıyım, Ev Sahibim Evi Satılığa Çıkarabilir Mi?

Konutta kiracı olan bir kimse ev sahibinin evi satılan çıkarmasıyla evden çıkma gereksinimi duyar. Fakat böyle bir durumda alelacele evden çıkmaya gerek yoktur. Ev sahibi evi satılığa verebilir. Satış işlemi kesinleştikten sonra 1 ay içerisinde Yeni ev sahibi mevcut kiracıya yazılı bir bildiri gönderir. Ardından kiracı hala kendine uygun bir yer bulamamış ise kira sözleşmesini sona ermesi için 6 aylık olan dava sürecini bekleyebilir ve kendini bu 6 aylık süre içerisinde daha uygun bir yer bulmak adına zaman tanıyabilir.

Kiracının Hakları

Kiracının ilgili hakları aşağıda maddeler halinde yer alır. 

  • Kira sözleşmesi bitene kadar kiracının kullanımına engel olabilecek her türlü durumların giderilmesi hakkı vardır.
  • Kiralan kiracıya normalden çok daha geç teslim edildiği takdirde bundan oluşan bütün zararları ev sahibi ödemesi gerekir.
  • Ev sahibi zorunlu sigorta vergi ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir ve kiracı bunu isteyebilir.
  • Haklı herhangi bir sebep olmamakla birlikte sözleşme devam ettiği süresince kiralanan taşınmazda çıkartılmama hakkı vardır. 
  • Kiracının yazılı izin kapsamında alt kiraya verme hakkı ya da kiralananı başkasına devretme hakkı söz konusudur.
  • Kiracıya kira tutarı ve ilgili yan giderler dışında herhangi bir gider ve ödeme yaptırılamaz. 

Satılan Evi Ev Sahibinin Boşaltma Süresi

Satış süresinden sonra ev sahibi hala evde oturuyor ise ilk 1 ay içerisinde ihtar çekilebilir. Ardından ilgili makama müracaat edilerek dava açılabilir.  

Ev Sahibi Hakları

Ev Sahibi Hakları

Ev sahibine ait haklar aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Şartlar kabul görüyor ise kiracıyı tahliye etme hakkı vardır.
  • Zam ve depozito hakkı vardır.
  • Eve özenle bakılmasını isteyerek kiracıyı uyarma hakkı vardır.
  • Kiracının erken çıkması durumunda zararı talep etme ve bunu isteme hakkı vardır.
  • Ev yeniden kiraya verilecek ya da satılacak ise evin koşulsuz şartsız istenilen zaman ve saat içerisinde gösterilmesini talep etme hakkı vardır. 

Pek çok kiracının aklına gelen, kiracı tahliye davası sırasında evi boşalttı ne olur sorusunun yanıtı kira sözleşmesi sona erer ve usulüne uygun anahtar teslimi söz konusu ise taraflar anlaşmış olur. Ev sahibi evi satarsa kiracı ne zaman çıkar sorusu da gündemde olan sorulardan biridir. Bu soruya yanıt olarak satış işlemi gerçekleştikten ilk bir ay içerisinde gönderilir ardından 6 aylık kira sözleşmesi ne iptal etme davası açılır. 

Evim ne kadar eder gibi sorular ise istisnasız her ev sahibinin merak ettiği sorulardan biridir. Evin değerini çeşitli emlakçılarla anlaşarak ya da bilirkişi isteyerek öğrenilebilir. 

Satın Alınan Evde Hala Eski Malikin Oturması

Ev satılırsa kiracı çıkmak zorunda mı sorusu kiracıları endişelendiren sorulardan biridir. Ev satıldığında hemen aynı gün içerisinde çıkmaya gerek yoktur. Taşınma işlemlerinin gerçekleşmesi için yeni ev sahibi ile anlaşma yoluna gidilebilir. Eski ev sahibinin evi boşaltma süresi 45 gün gibi bir süre ile yeni ev sahibi evine oturabilir. 

Sık Sorulan Sorular

Ev Satılırsa Kaç Günde Tahliye Edilir?

Evin satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilk bir ay içerisinde yazılı evrak kiracıya veya eski ev sahibine gönderilir. Bu süre içerisinde hala bir tahliye söz konusu değilse adli süreç başlar.

Ev Satıldıktan Sonra Kiracı Çıkmak Zorunda Mı?

Ev satış işlemi gerçekleştikten sonra yine ev sahibi ile eski kiracı anlaşarak ortak bir yol izleyebilir. Bunun için ilgili makamlardan arabulucu tayin ettirilebilir.

Ev Satın Aldım Kiracı Çıkmıyor Ne Yapmalıyım?

Ev satın aldım fakat kiracıyı bir türlü çıkartamıyorum diye dert yanan yeni ev sahipleri için mevcut süren kira sözleşmesini iptal etmek için ilgili makamlara dava açabilir.

Tahliye Süresi Ne Kadardır?

Kiracıyı tahliye etme süresi 6 ila 1,5 sene arasında değişiklik gösterir.

Ev Satıldıktan Sonra Kiracı Kaç Ay İçinde Çıkmak Zorunda?

Ev satıldıktan sonra eski kiracıyı ı çıkartmak için 6 ila 1,5 sene gibi bir zaman dilimi vardır. Bu zaman dilimi içerisinde anlaşma yoluna giderek kiracı evden çıkartmak mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu