Ev

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Gayrimenkulün satıcısından tahsil edilen vergi olarak bilinir. Gayrimenkulün alınış tarihinden sonra ilk 5 yıl içerisinde ilgili gayrimenkul herhangi bir nedenden dolayı değer artışı görebilir. 

Örnek olarak verilecek olursa kişi ilgili konutu tapuda 100.000 TL gibi bir rakam ile değeri söz konusu ise yeni işlemler kapsamında bu rakam 150.000 TL yükselebilir. Böyle bir durumda ilgili artış söz konusu olduğunda arada oluşan fark sebebiyle gayrimenkul satıcısının değer artış kazancı vergisini öder. 

Emlak gelir vergisi hesaplama yada gayrimenkul gelir vergisi hesaplama yapabilmek için online şekilde ücretsiz olarak internet üzerinde sunulan hesaplama araçlarını kullanarak daha doğru bir hesaplama yapabilmek mümkündür.

Değer Artış Kazancı Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Değer artış kazancının hesaplanması için TÜİK tarafından açıklanan ilgili Yİ-ÜFE oranına göre hesaplandığını söylemek mümkündür. Her ay yeni işten açıklanan bu oranlar ile hesaplama yapılırken bir önceki ayın oranını göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. 

Ücretsiz şekilde online olarak sunulan ilgili vergi hesaplama araçları ile pek çok vergi tutarının öğrenilmesi mümkündür.

Vergi tutarının öğrenilmesi ve ilgili pek çok sorunlar için Gelir İdaresi ile iletişime geçmek gerekir. İlgili resmi işlemler hakkında daha detaylı bilgi almak için 189 numaralı hattı ya da 444 01 89 numaralı çağrı merkezini aramak yeterlidir.

Değer artış kazancı hesaplama uygulamaları ile aşağı yukarı bir rakam öğrenilebilir. 

Pek çok kişi vergi nedir? Gelir vergisi ne zaman ödenir? Değer artış kazancı gelir vergisi nedir, gibi sorular sorar bu sorulara yanıt olarak öncelikle vergi nedir sorusuna yanıt vermek gerekir. Vergi kamu hizmetlerinde kullanma amacıyla yılın belli aylarında belli miktarlarda yurttaşlardan toplamış olduğu para olarak adlandırılır. 

Gelir vergisi ödeme zamanının ilk taksiti mart ayı sonuna kadar geçerlidir ikinci taksiti ise temmuz ayı sonuna kadar geçerlidir. Son soru olarak değer artış kazancı gelir vergisi nedir sorusuna yanıt olarak gayrimenkule sahip olan kişilerin 5 yıl içerisinde ilgili mülkten kazanç elde etmesi durumunda ortaya çıkan bir vergi türüdür. Bu verginin ödenmesi zorunludur.

Değer Artış Kazancı Vergisini Kim Öder?

Değer Artış Kazancı Vergisini Kim Öder?

Gayrimenkulü olan kişiler ilk 5 sene içinde almış oldukları her türlü gayrimenkul tapu arsa arazi ve benzeri taşınmazların vergisini ödemekle  yükümlüdür. Vergi ödemekten kaçınan ya da bunu aksatan kişilere işin sonunda cezayı yaptırımlar uygulanabilir.

Gayrimenkul değer artış kazancı ne kadar fazla ise ödenen vergi miktarı kazanca bağlı olarak artış gösterir. 2024 yılında gelir vergisi yüzde kaç diye merak eden pek çok kişi vardır. Örnek olarak verilecek olursa yıllık gelirin 110.000 TL’ye varması durumunda vergi oranının % 15 olduğunu söylemek mümkündür.  870.000 TL,  230.000 TL ve 40.500 TL arasında olan yıllık gelirde ise %20’lik vergi oranı söz konusudur.

Artan rakamlarla birlikte bu vergi oranının yükselmesi söz konusudur. 

Değer Artış Kazancı Vergisi Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödeme yöntemleri son derece basittir. Yıllık 2 dönem de tahsil edilen bu miktarların Mart ve temmuz aylarında ikişer taksitle ödenmesi söz konusudur. 

Kişi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden online olarak banka ya da kredi kartıyla bu tutarı ödeyebilir. Ek olarak ilgili gelir idaresinin anlaşmada bankaların şartları ile ödenmesi gerekir. Anlaşmalı olan bankaların internet bankacılığı ile ya da cep şube platformuyla ödeme yapmak kolaydır. Emlak gelir vergisi de yine aynı şekilde kolayca ödenebilir. 

İstisna Haddi Nedir?

İstisna hattı Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. Maddesi uyarınca ilgili binaların kiraya verilmesi sonucunda bir yıl içinde elde edilen hasılatın 2004 yılı için 33 bin TL üzerinde olmaması durumunda konut kira gelir beyanına ihtiyaç yoktur.

Değer Artış Kazancı Vergisi Hangi Tür Gayrimenkuller İçin Ödenir?

Değer Artış Kazancı Vergisi Hangi Tür Gayrimenkuller İçin Ödenir?

Değer artış Kazancı vergisini ödeyebilmek için daire ev iş yeri konut gibi yerlerin 5 yıl içerisinde satılmadan kişinin elinde bulunması gerekir. Bu gayrimenkullerin diğer ağız dışı kazanç olarak hesaplanarak kişiden vergi talep edilir. 

Bu verginin verilmemesi durumunda ilgili ceza yaptırımlar uygulanır. Kişinin sadece değer artış Kazancı vergisini değil sorumlu olduğu bütün emlak vergisi ve benzeri vergilerini ödemesi gerekir. 

Değer Artış Kazancında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Değer artış kazancında dikkat edilmesi gereken ilk hususlardan biri gayrimenkulü kredi borç ya da herhangi bir yol ile alınmış ise mutlak vergi ödemekle mükellef olunur. Fakat konutun ya da ilgili gayrimenkulü bağış ya da miras yoluyla edinme gibi durum söz konusu olarak alındı ise vergi borcu söz konusu değildir.

Gayrimenkulü 5 yıl içerisinde satan kişiler için değer artış kazancı vergisini ödemek zorunludur. Gayrimenkulün ya da konutun elinde tuttuğu ve kazanç sağladığı miktar kadar vergi ödemesi gerekir. 

Değer Artış Kazancı Vergisi’nin Ödenmediği Durumlar Nelerdir?

Değer artış Kazancı vergisini ödenmediği durumlar ilgili gayrimenkulün bir miras ya da hiçbir ücret ödemeden herhangi bir nedenden dolayı kişinin üzerine geçmesi durumudur. Böyle bir durumda değer artış kazancı için ekstra vergi ücreti ödemeye gerek yoktur.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Beyannamesi Nereye Verilir?

Gayrimenkul değer artış Kazancı beyannamesini Gelir idaresi başkanlığının internet adresi üzerinden veya direk olarak vergi daireleri üzerinden vermek mümkündür.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Beyanname Verme ve Ödeme Dönemi

Her sene mart ayının son zamanlarında ve temmuz ayının son zamanlarında 2 taksit şeklinde ödeme dönemi vardır.

Sık Sorulan Sorular

Değer Artış Kazancı Vergisini Kim Öder?

Değer artış Kazancı vergisini mülkiyet sahibi olan kişi öder. İlgili mülkiyeti yazan konusu 5 sene boyunca elinde tutmuş ve bu zaman içerisinde kazanç elde etmiş ise bu vergiyi ödemek zorundadır.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisinin ödenmemesi durumunda cezayı yaptırımlar uygulanır ve konusu satışını gerçekleştirecek kişinin üzerinde vergi borcu olur.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Kaç Yıl?

Gayrimenkul değer artış Kazancı vergisinin 5 yıllık binalarda geçerli olduğunu söylemek mümkündür. 5 yıllık binaların zaman içerisinde sahibine kazandırmış olduğu miktarı konut sahibi devlete ödemekle yükümlüdür.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Ödememek İçin Ne Yapmalı?

Değer artış Kazancı vergisini ödememek ancak ve ancak dernek ya da ilgili vakıflarla bağışlanan konutlarla ilişkilidir. Bu konutlar miras ya da bağış yoluyla kişinin eline geçtiği için herhangi bir vergi ödeme durumu söz konusu değildir. Bu durumun haricinde oluşan bütün gayrimenkul ve taşınmaz satın alımları vergi ödemek ile yükümlüdür.

Konut Satışında 5 Yıl Muafiyeti kalktı mı?

Konut satışında 5 yıl muafiyeti şu an günümüzde hala devam etmektedir. Gayrimenkul olarak alınan konut 5 yıllık süre içerisinde kişiye ne kadar gelir kazandırmış ise bu gelirler ve kazançlar vergi olarak devlete ödenmek zorundadır.

5 Yıl Dolmadan Ev Satılırsa Ne Olur?

5 yıl süre dolmadan ilgili konutun ya da binanın satışı söz konusu olduğunda bir miktar kazancın vergi ile muaf olduğunu söylemek mümkündür. Bu tutar normal vergiden biraz daha farklıdır ve istisna tutarı olarak adlandırılır. O istisna tutarı evi 5 yıl içerisinde süre tamamlanmadan satılmış ise ya da satılması gerekiyor ise geçerlidir. Kazancın yüksek olması ile verginin artış göstermesi söz konusudur. Ev satışında kişi vergi ödemesi ile karşı karşıya kalmak istemiyor ise düzenli olarak ödemesini yapması gerekir. Gayrimenkule sahip olan kişi değer artış Kazancı vergisini düzenli şekilde sana da 2 taksit ile ödemesi Mart ve temmuz aylarında olan ve Mart ayının ilk zamanlarında yapılan zam ve benzeri durumların açıklanması halinde kişi kendi üzerine vergi borcunu tutmaması adına ödemesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu